МИНУТ ДО ДВАНАЕСТ ЗА ЗАШТИТУ ПЛАНЕТЕ
23.04.2015

МИНУТ ДО ДВАНАЕСТ ЗА ЗАШТИТУ ПЛАНЕТЕ

„Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила, да се сви заједно потрудимо да учинимо нашу земљу лепшом и бољом и оставимо будућим поколењима. Овај значајан датум се обележава како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањи негативан утицај на животну средину. У Србији-Граду Нишу овај дан обележавају различите институције и еколошка удружења својим акцијама, као што је то ове недеље учинио колектив ОШ“Коле Рашић“ акцијом „У МИНУТ ДО 12 , ЗА ПРИРОДУ“, уз подршку општине Палилула, медијске мреже ЕКОполис, извиђача, нутрициониста Дома здравља, Комуналне полиције, Прехрабено-хемијске школе у Нишу. Позивам све грађане Палилуле да личним примером у свом окружењу допринесу подизању свести и едукацији о проблемима заштите животне средине“, изјавио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула на свечаности у Основној школи „Коле Рашић“ у Нишу.

По речима Саше Тончева, директора О.Ш. „Коле Рашић“, наставници и ђаци осмислили су богат едукативни програм, презентације здраве хране, костиме од еколошког материјала, Бројним активностима, које су отпочеле 20.априла и трајале током недеље промовисан је грађански активизам, волонтерски рад ученика, указано је на значај очувања природе и заштите животне средине.

Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године када је на Конференцији Уједнињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру (Рио де Јанеиро) установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја (Rio Declaration on Environment and Development). Циљ обележавања светског дана планете Земље јесте упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед глобалног загревања и климатских промена, развоја индустрије, повећане потрошње енергије. (Д.Видојковић, ЕКОполис)

НТВ - У минут до 12 за природу